Energiecontract opzeggen

Als je je energiecontract wilt opzeggen, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. Dit is het geval als je een energiecontract voor bepaalde tijd hebt en de overeenkomst dus geldt voor één, twee of drie jaar.

Welk energiecontract wil je opzeggen?

Veel gestelde vragen

Hoe kun je je energiecontract opzeggen?

Je kunt je energiecontract zelf opzeggen, maar je kunt ook overstappen naar een andere leverancier en die de opzegging met je huidige energieleverancier laten regelen.

Hoe hoog is de boete bij opzegging van je energiecontract?

De boete of opzegvergoeding bij opzegging van je energiecontract is afhankelijk van de periode hoe lang het contract nog zou doorlopen. De boetes zijn als volgt:

Looptijd contract Maximale boete

korter dan 1,5 jaar: € 50,-

1,5 tot 2 jaar: € 75,-

2 tot 2,5 jaar: € 100,-

langer dan 2,5 jaar: € 125,-

Hoe kan je een zakelijk energiecontract beeindigen?

Opzeggen van een zakelijk energiecontract is eigenlijk aan vergelijkbare regels gebonden als die voor consumenten. Hierbij kun je ook op drie momenten opzeggen, waarbij een boete mogelijk is.

De drie momenten om op te zeggen bij een zakelijk energiecontract zijn:

  1. op het moment dat het contract afloopt
  2. nadat het contract is afgelopen
  3. voordat het contract afloopt
energiecontract opzeggen
Wanneer kan je een energiecontract beeindigen?

Je kunt je energiecontract op drie momenten stopzetten, te weten:

  1. op het moment dat het contract afloopt
  2. nadat het contract is afgelopen
  3. voordat het contract afloopt

Als je opzegt op het moment dat het contract afloopt, hoe je geen boete te betalen. Het is wel belangrijk om een opzegtermijn van 1 maand aan te houden zodat het contract niet stilzwijgend wordt verlengd. Als je contract toch stilzwijgend is verlengd, dan wordt het een contract voor onbepaalde tijd die je altijd kunt opzeggen met een opzegtermijn van één maand.

Als je opzegt voordat je energiecontract afloopt, dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. De energieleverancier mag hier tot zes weken na opzegging om vragen. Doet deze dat daarna, dan hoef je niets te betalen.

Opzeggen energiecontract bij verhuizing

Bij een verhuizing kan het mogelijk zijn dat je zelf je energiecontract moet opzeggen. Dit verschilt per leverancier. Als je bij dezelfde energieleverancier wilt blijven, dan hoef je niet op te zeggen, want dan kan het contract meeverhuizen.

Opzeggen energiecontract bij samenwonen

Als je gaat samenwonen en je zegt je energiecontract op voordat deze afloopt, dan mag het energiebedrijf hier een opzegvergoeding voor rekenen. Zeg je op na de opzegtermijn, dan is het een contract voor onbepaalde tijd geworden en kun je altijd opzeggen zonder boete.

Opzeggen energiecontract bij overlijden

Bij overlijden bestaan eigenlijk drie opties, te weten:

  • Partner blijft in het huis wonen
  • Ander familielid gaat in het huis wonen
  • Overledene laat leeg huis achter
Welke termijn geldt voor het opzeggen van energiecontracten?

Als je een contract voor 1, 2 of 3 jaar hebt, dan moet je deze uitzitten en kun je niet tussentijds zonder boete opzeggen. Heb je je contract uitgediend, dan is het een contract voor onbepaalde tijd. Dit klinkt eng, maar betekent juist dat je elk moment kunt opzeggen met een opzegtermijn van één maand.

Share This