Hoe moet je een verzekering opzeggen?
Je kunt een verzekering vaak op drie manieren opzeggen, dit zijn:
- Per brief
- Telefonisch
- Online via de portal van je verzekeraar
Meest gebruikelijk is om schriftelijk je verzekering op te zeggen. Dit kan via een standaard brief die je hier kunt opstellen. Als je deze door ons laat versturen naar jouw verzekeraar, dan zorgen wij dat de verzekering per de eerstvolgende vervaldatum wordt opgezegd.
Kan je de verzekering binnen 14 dagen annuleren
Als je een verzekering hebt afgesloten waar je niet meer achter staat omdat je bijvoorbeeld een betere deal hebt gevonden kan je deze binnen 14 dagen opzeggen. Het annuleren van een verzekering kan binnen 14 dagen nadat je deze hebt afgesloten. Hiervoor mag de verzekeraar geen kosten in rekening brengen.
Hoe kan je een zakelijke verzekering opzeggen?
Vanaf 1 juli 2011 mogen zakelijke verzekeringen nog maximaal voor 3 jaar worden afgesloten. Pas na afloop van de periode waarvoor je de zakelijke verzekering hebt afgesloten kun je deze opzeggen. Gelukkig kun je na die periode van 3 jaar wel elke maand opzeggen. Dit geldt voor zakelijke schadeverzekeringen en inkomensverzekeringen en met nadruk niet op de zorgverzekering en pensioenverzekering.
Wanneer is opzeggen van je verzekering mogelijk?
Eigenlijk worden alle verzekeringen afgesloten voor 1 jaar. In de voorwaarden van je verzekeringspolis kan je lezen wat de looptijd van jouw verzekering is en wat de opzegtermijn is. Veel verzekeraars verlengen je contract stilzwijgend als je niet aangeeft dat je wilt opzeggen. Goed om te weten is dat je contract van bijvoorbeeld 1 jaar dan niet nog eens voor een jaar verlengd wordt.
Dat mag niet meer sinds 2010. Je verzekering wordt dan omgezet in een contract voor onbepaalde tijd waardoor je altijd per maand kunt opzeggen. Dit geldt overigens alleen voor alle schadeverzekeringen en niet voor bijvoorbeeld de zorgverzekering.
Waar de opzegtermijn normaliter 1 maand is, zijn er enkele partijen die een opzegtermijn van één dag hanteren. Een voorbeeld hiervan is HEMA.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een opstalverzekering vaak een 5-jarig contract is. De meerderjarige contracten zijn nog steeds mogelijk, maar er moet dan expliciet op worden gewezen dat je een meerjarig contract aangaat. Je kunt dergelijke 5-jarige verzekeringen namelijk niet tussentijds opzeggen.
Kun je je verzekering stoppen bij verkoop van je woning?
Bij verkoop van een woning en verhuizen kan je vaak je inboedelverzekering en de opstalverzekering opzeggen. Als je huis is verkocht en je bent klaar voor de verhuizing, dan is de opstalverzekering op te zeggen op de dag van de sleuteloverdracht.
Dit geldt niet voor de inboedelverzekering. Die kan je vaak niet opzeggen als je de woning gaat verkopen en dus moet verhuizen. Dit is eigenlijk heel logisch, want het gaat hier om de inboedel en die neem je over het algemeen mee naar je nieuwe huis.
Kun je je verzekering beeindigen bij overlijden?
De verzekering opzeggen bij overlijden kan direct ingaan op de datum van het daadwerkelijke overlijden van je dierbare.
Kun je je verzekering stopzetten in verband met samenwonen?
Als je gaat samenwonen heb je vaak twee inboedelverzekeringen. Dat zijn dubbele lasten en daar wil je dus vanaf. Dit kan. Maar let op, je kunt alleen van de kortst lopende verzekering af. Het is gebruikelijk om de langstlopende verzekering te houden.
Het is dus niet altijd mogelijk om de duurste op te zeggen of degene van jouw keuze te beëindigen omdat die van je partner betere voorwaarden heeft.
Hierbij is het belangrijk dat je een kopie meestuurt van de tweede verzekering en ook zorgt dat je de verzekering die niet wordt opgezegd aanpast aan jullie nieuwe situatie.
Kan je de verzekering opzeggen bij premieverhoging?
Opzeggen van je verzekering bij een premieverhoging is mogelijk, maar dit kan niet als de prijsverhoging een gevolg is van schade die je hebt gemaakt of een verhuizing naar een gebied met een hoger risico. Dit geldt dus bijvoorbeeld bij de autoverzekering.
Heeft je verzekeraar besloten om een premieverhoging aan alle klanten op te leggen, dan mag je altijd opzeggen. De datum waarop de prijsverhoging ingaat is dan de datum per wanneer je mag opzeggen.
Over het algemeen geldt dat je binnen 30 dagen na de verhoging moet doorgeven op je opzegt of niet. Daarna kan je niet meer zomaar beëindigen op grond van de premieverhoging.